piatok 15. septembra 2017

Bábovka s javorovým sirupom a malinovým džemom

     Bábovka, je kamarátka, ktorá nikdy nezradí ( jedine keď sa nevyklopí :D ). Niečo rýchle, chutné hotové za 5min. Teda aspoň v mojom ponímaní.
V chladničke zostalo trochu malinového džemu a javororý sirup - prečo to teda nevyužiť.

Prikrytá vydrží šťavnatá niekoľko dní, aj keď je taká dobrá, že ju asi ani skladovať nebudete :)

Takže ak vás prekvapí návšteva, máte chuť zajesť niečo k čajíku alebo niečo naozaj rýchlo ukuchtiť šup hrnčekovať.




Potrebujeme : 2h polohrubej múky ( môže byť aj hladká)
                       1h kryštálového cukru 
                       1 prášok do pečiva
                       2 vajíčka
                       1/2h oleja
                       1h mlieka
                       3L javorového sirupu 
                       200g malinového džemu ( približne polovica malej zaváraninovej fľašky) 

Všetky suroviny dobre premiešame, ak sa nám zdá zmes hustá prilejeme ešte mlieko. Vylejeme do formy a pečieme pomaly pri teplote 170°C. Keď pichneme špáradlom a už na ňom nič nie je, vyberieme a necháme vychladnúť.






štvrtok 10. augusta 2017

Čučoriedkový cheesecake



Som „“čískejkmaniak““ naposledy som sa pustila do pečenia cheesecake bez sušienkového základu s čučoriedkami, ktoré naozaj teraz nie je problém zohnať, keďže zažívajú vrchol svojej sezóny.  Síce supermarkety prebrali rolu Marušky a 12 mesiačikov, takže zohnať čučoriedky aj cez zimu, nie je ničím zložitým. No jedinečnú chuť čučoriedok majú tie vlastnoručne nazbierané fialovými rukami, niekde z lesíka. Síce ja som na čučoriedkach bola... ani nepamätám. Vždy sa však nájde niekto, kto ich s láskou nazbiera a donesie :D Poprípade je na telefóne čučoriedkodíler od ktorého každý rok odkupujeme čučoriedky z pod Martinských holí.  (Keby niečo – číslo pošlem ;) )

Takže ak máte doma čučoriedky či už čerstvé, mrazené alebo v kompóte a chce ich využiť inak ako len do kysnutého koláčika kuk dole ↡↡↡


Potrebujeme :

 80g masla
250g čučoriedok
 5 vajec
120g kryštálového cukru
2PL vanilínového cukru
800g tvarohu
100ml smotany na šľahanie
2PL škrobovej múčky
kôra z citróna
½ prášku do pečiva
3PL detskej krupice


Maslo dáme roztopiť a vychladnúť. Zatiaľ vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilínový cukrom do peny. Primiešame maslo. Ďalej pridáme tvaroh, najlepšie jemný, smotanu, kôru.
Škrobovú múčku,  krupicu a pdp. premiešame najskôr zvlášť a potom vysypeme do zmesi.
½ pripravenej zmesi vylejeme do tortovej formy, nasypeme 3/4 čučoriedok, zalejeme zvyšnou zmesou. Dáme piecť. 170°C cca 40-50min.
Keď je koláč hotový, necháme ho vychladnúť pod utierkou alebo v pootvorenej rúre (samozrejme vypnutej).
Keď je koláč chladný, posypeme zvyšnými čučoriedkami.

Dobrú chuť!









nedeľa 23. júla 2017

Hovädzí jazyk s kuriatkami

      Robiť z hovädziny fantastický nedeľný vývar je super, no čo tak vyskúšať aj inú mňamku. Ja som zaexperimentovala a vypálilo to na výbornú!
Pomaly vykukujú v lese huby, ktoré nechýbajú ani v tomto recepte.


Potrebujeme : hovädzí jazyk
                       hrsť hnedých šampiónov
                       hrsť kuriatok
                       smotana na varenie a troška mlieka
                       podľa chuti syr Niva (pokiaľ Nive nefandíte, nemusí byť)
                       soľ, korenie, olej, plátok masla
                       nové zemiaky 



    Hovädzí jazyk spolu so zeleninou povaríme do zmäknutia. Zemiaky poriadne umyjeme, nešúpeme ale nakrájame na mesiačiky, osolíme a dáme na plech. Na rozpálenom oleji orestujeme mäso, ktoré sme prekrojili po dĺžke napoly a zabalíme do alobalu, ktorý položíme na zemiaky.
Pečieme pri teplote 200°C. 




        Na výpeku z mäsa pripravíme huby, ktoré trošku posolíme aby pustili šťavu. Solíme až keď sú na panvici. Keď sú huby dozlatista, pridáme smotanu na varenie a podľa chuti Nivu. Keď sa všetko pekne prepojí, dochutíme pop. zriedime mliekom. Necháme prejsť varom. Pokiaľ používate Nivu, so soľou opatrne! :) Mäso si medzičasom odokryjeme a necháme zapiecť.

Keď sú zemiačky aj mäso hotové naservírujeme spoločne s omáčkou a posypeme najemno nakrájanou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!