Bábovka, je kamarátka, ktorá nikdy nezradí ( jedine keď sa nevyklopí :D ). Niečo rýchle, chutné hotové za 5min. Teda aspoň v mojom ponímaní.
V chladničke zostalo trochu malinového džemu a javororý sirup - prečo to teda nevyužiť.
Prikrytá vydrží šťavnatá niekoľko dní, aj keď je taká dobrá, že ju asi ani skladovať nebudete :)
Takže ak vás prekvapí návšteva, máte chuť zajesť niečo k čajíku alebo niečo naozaj rýchlo ukuchtiť šup hrnčekovať.
Potrebujeme : 2h polohrubej múky ( môže byť aj hladká)
1h kryštálového cukru
1 prášok do pečiva
2 vajíčka
1/2h oleja
1h mlieka
3L javorového sirupu
200g malinového džemu ( približne polovica malej zaváraninovej fľašky)
Všetky suroviny dobre premiešame, ak sa nám zdá zmes hustá prilejeme ešte mlieko. Vylejeme do formy a pečieme pomaly pri teplote 170°C. Keď pichneme špáradlom a už na ňom nič nie je, vyberieme a necháme vychladnúť.
piatok 15. septembra 2017
štvrtok 10. augusta 2017
Čučoriedkový cheesecake
Som „“čískejkmaniak““
naposledy som sa pustila do pečenia cheesecake bez sušienkového základu s čučoriedkami,
ktoré naozaj teraz nie je problém zohnať, keďže zažívajú vrchol svojej sezóny. Síce supermarkety prebrali rolu Marušky a 12
mesiačikov, takže zohnať čučoriedky aj cez zimu, nie je ničím zložitým. No
jedinečnú chuť čučoriedok majú tie vlastnoručne nazbierané fialovými rukami,
niekde z lesíka. Síce ja som na čučoriedkach bola... ani nepamätám. Vždy
sa však nájde niekto, kto ich s láskou nazbiera a donesie :D
Poprípade je na telefóne čučoriedkodíler od ktorého každý rok odkupujeme
čučoriedky z pod Martinských holí. (Keby niečo – číslo pošlem ;) )
Takže ak máte doma čučoriedky či už čerstvé, mrazené alebo v kompóte a chce ich využiť inak ako len do kysnutého koláčika kuk dole ↡↡↡
Potrebujeme :
80g masla
250g čučoriedok
5 vajec
120g kryštálového cukru
2PL vanilínového cukru
800g tvarohu
100ml smotany na šľahanie
2PL škrobovej múčky
kôra z citróna
½ prášku do pečiva
3PL detskej krupice
Maslo dáme roztopiť a vychladnúť. Zatiaľ vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilínový cukrom do peny. Primiešame maslo. Ďalej pridáme tvaroh, najlepšie jemný, smotanu, kôru.
Škrobovú múčku, krupicu a pdp. premiešame najskôr zvlášť a potom vysypeme do zmesi.
½ pripravenej zmesi vylejeme do tortovej formy, nasypeme 3/4 čučoriedok, zalejeme zvyšnou zmesou. Dáme piecť. 170°C cca 40-50min.
Keď je koláč hotový, necháme ho vychladnúť pod utierkou alebo v pootvorenej rúre (samozrejme vypnutej).
Keď je koláč chladný, posypeme zvyšnými čučoriedkami.
Dobrú chuť!
Takže ak máte doma čučoriedky či už čerstvé, mrazené alebo v kompóte a chce ich využiť inak ako len do kysnutého koláčika kuk dole ↡↡↡
Potrebujeme :
80g masla
250g čučoriedok
5 vajec
120g kryštálového cukru
2PL vanilínového cukru
800g tvarohu
100ml smotany na šľahanie
2PL škrobovej múčky
kôra z citróna
½ prášku do pečiva
3PL detskej krupice
Maslo dáme roztopiť a vychladnúť. Zatiaľ vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilínový cukrom do peny. Primiešame maslo. Ďalej pridáme tvaroh, najlepšie jemný, smotanu, kôru.
Škrobovú múčku, krupicu a pdp. premiešame najskôr zvlášť a potom vysypeme do zmesi.
½ pripravenej zmesi vylejeme do tortovej formy, nasypeme 3/4 čučoriedok, zalejeme zvyšnou zmesou. Dáme piecť. 170°C cca 40-50min.
Keď je koláč hotový, necháme ho vychladnúť pod utierkou alebo v pootvorenej rúre (samozrejme vypnutej).
Keď je koláč chladný, posypeme zvyšnými čučoriedkami.
Dobrú chuť!
nedeľa 23. júla 2017
Hovädzí jazyk s kuriatkami
Pomaly vykukujú v lese huby, ktoré nechýbajú ani v tomto recepte.
Potrebujeme : hovädzí jazyk
hrsť hnedých šampiónov
hrsť kuriatok
smotana na varenie a troška mlieka
podľa chuti syr Niva (pokiaľ Nive nefandíte, nemusí byť)
soľ, korenie, olej, plátok masla
nové zemiaky
Hovädzí jazyk spolu so zeleninou povaríme do zmäknutia. Zemiaky poriadne umyjeme, nešúpeme ale nakrájame na mesiačiky, osolíme a dáme na plech. Na rozpálenom oleji orestujeme mäso, ktoré sme prekrojili po dĺžke napoly a zabalíme do alobalu, ktorý položíme na zemiaky.
Pečieme pri teplote 200°C.
Pečieme pri teplote 200°C.
Na výpeku z mäsa pripravíme huby, ktoré trošku posolíme aby pustili šťavu. Solíme až keď sú na panvici. Keď sú huby dozlatista, pridáme smotanu na varenie a podľa chuti Nivu. Keď sa všetko pekne prepojí, dochutíme pop. zriedime mliekom. Necháme prejsť varom. Pokiaľ používate Nivu, so soľou opatrne! :) Mäso si medzičasom odokryjeme a necháme zapiecť.
Keď sú zemiačky aj mäso hotové naservírujeme spoločne s omáčkou a posypeme najemno nakrájanou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)