Dočítala som sa v nej napríklad aj to, že sirup sa dá robiť nielen z rozkvitnutej bazy ale aj z čiernej bazy - teda plodov bazy :)) . Čo? Veď tá je jedovatá? Áno, taká bola aj moja reakcia na túto novinu ale je tomu tak trochu inak. Plody bazy sú nejedlé a môžu spôsobiť nepríjemnosti ako hnačka či bolesť hlavy, pokiaľ ju ale konzumujete v SUROVOM stave, ak ju ale necháte preveriť, jej chuť vás dostane rovnako ako mňa!!!! A nemusíte mať strach z nejakých ťažkostí, varom sa stratí sambunigrín, ktorý nepríjemnosti spôsobuje.
Sirup má krásnu vôňu a sviežu chuť. Úplne odlišnú ako z kvetov bazy, sirup z nich je taký kvetinkový a tento je chuťovo podobný čiernym ríbezliam.
Lekvár z čiernej bazy je podobný ako čučoriedkový no ako povedala mamina : " Ešte lepší ! " Vinikajúci na pečivo, lievance či koláče :)
A recept je jednoduchý.
Nazbierame si 1kg bobuliek čiernej bazy ( nemajte strach, ide to veľmi rýchlo )
Bobule opláchneme, dáme do hrnca.
Primiešame želírovací cukor a rozmixujeme ponorným mixérom. Prevaríme cca 5min.
Bobule musia prejsť varom ( postup ako robiť lekvár je na každom želírovacom cukri )
Záleží či sa rozhodnete pre 3x1 alebo 2x1 ja som použila dva k jednej ;)
Sirup
Potrebujeme: 1kg čiernej bazy
1l vody
1kg cukru
1ks citrón
2pl kys.citronovej
rumová aróma
Bazu zalejeme vodou pridáme na kolieska nakrájaný citrón a povaríme 10min.
Necháme na chladnom mieste 24h.
Na druhý deň zcedíme cez gázu, pridáme cukor, kyselinu citrónovou a arómu. Povaríme cca 15min a dáme do fliaš. Bon appetit!
A recept je jednoduchý.
Nazbierame si 1kg bobuliek čiernej bazy ( nemajte strach, ide to veľmi rýchlo )
Primiešame želírovací cukor a rozmixujeme ponorným mixérom. Prevaríme cca 5min.
Bobule musia prejsť varom ( postup ako robiť lekvár je na každom želírovacom cukri )
Záleží či sa rozhodnete pre 3x1 alebo 2x1 ja som použila dva k jednej ;)
Sirup
Potrebujeme: 1kg čiernej bazy
1l vody
1kg cukru
1ks citrón
2pl kys.citronovej
rumová aróma
Bazu zalejeme vodou pridáme na kolieska nakrájaný citrón a povaríme 10min.
Necháme na chladnom mieste 24h.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára